Psych& Dromen

Gepubliceerd op 14 juni 2022 om 10:53
*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser

Psych& Dromen

Hey *|FNAME|*

Dromen, we doen het allemaal elke nacht wel 4 tot 7 keer. Helaas kunnen we niet altijd alle dromen onthouden en begrijpen. Al sinds circa 4000 jaar voor Christus wordt er geprobeerd te ontdekken wat dromen voor ons betekenen en deze te duidden. In deze nieuwsbrief gaan we aan de hand van de psychologie dieper in op dromen. 

Maar Patty.... [hoor ik je denken] dromen hebben toch niks met psychologie te maken? Jawel hoor, lees maar verder. 

Dromen volgens grootmeesters in de psychologie: 
        Volgens Sigmund Freud zijn dromen boodschappen vanuit het onbewuste. Hij gebruikte de droom om de dieper onderliggende gedachten vanuit het onbewuste van het individu tijdens zijn psychoanalyses te onthullen. 
         Om dieper in te gaan op de Freudiaanse dromen-analyse is het belangrijk om te weten dat deze hierbij de inhoudt wordt ingedeeld worden in twee categorieën. Namelijk een latente inhoud en/of een manifeste inhoud van een droom. 
Bij een latente inhoud weerspiegelt de droom de verdrongen gedachten, behoefte en verlangens van een persoon. Een droom is hierbij een boodschap vanuit je onbewuste. Ze bieden verlichting tussen onbewuste verlangens en driften van het ego en de bewuste geest. Alles wat je als persoon probeert te onderdrukken komt volgens Freud tijdens je dromen uiteindelijk boven. 
De manifeste inhoud is de letterlijk gedroomde inhoud. Een manifeste inhoudt van een droom kan volgens Sigmund worden geïnterpreteerd als de informatie uit je eerdere ervaringen die je kan herinneren. Dit zijn dus werkelijke beelden, gedachten waarvan je cognitief bewust bent. Volgens Freud is dit echter maar het topje van de ijsberg en ligt het grootste gedeelte van de ijsberg onderwater (en is dus niet zichtbaar).


       Freud gaf in zijn boeken vaak een gecodeerde betekenis aan verschillende symbolen. Een koning en koningin stonden vaak voor de ouders van een individu, stropdassen vaak een symbool van de penis en het afdalen of beklimmen van opstapjes, laders of heuvels correspondeerde met geslachtsgemeenschap. Een kamer of ruimte stond voor het vrouwelijke geslacht. 
Carl Jung stelt dat dromen ons bewuste en onbewuste leven vormgeven. Hij noemde dit individualisering, waaraan hij de betekenis 'de zoektocht van de geest naar de heelheid van de ware IK gaf. Jung werd geïnspireerd door Freud maar keerde zich af van de visie die Freud had over het analyseren van dromen. 

Jung analyseerde dromen aan de hand van drie contexten:
  1. Persoonlijk (zoals de Freudiaanse visie op dromen);
  2. Cultureel (vanuit de omgeving van de dromer);
  3. Archetypisch.
      Archetypische dromen zijn afgeleid uit zowel de verschillende gedachte centra van het lichaam maar vertegenwoordigd volgens de Jungiaanse dromenanalyse ook de evolutionaire drijfveer van het individu. Deze dromen lijken meer op visioenen van een sjamaan of een heilige en zijn daardoor moeilijker te interpreteren dan 'gewone' dromen. In archetypische dromen zit weinig persoonlijke geschiedenis. 

Voorbeelden van archetypische dromen kennen we allemaal, zoals bijvoorbeeld:
  • Ervaren dat we vliegen of juist van een hoog object vallen;
  • (Geometrische) patronen of mandala's;
  • Mythologische wezens of pratende dieren.
      Het grootte verschil tussen Jung & Freud met betrekking tot hun visie op de betekenis van dromen, is dat Freud de verklaring vooral zag als iets dierlijks, instinctief's (en seksuele) verlangens en behoeften. Jung zag de inhoud van dromen daarnaast als een bron van creativiteit en verborgen wijsheid. Volgens Freud kon de betekenis van een droom algemeen worden toegepast, Jung stelde echter dat de betekenis van een symbool in een droom niet los kon worden gezien van het individu. 

Ikzelf ben groot fan van de werken van Jung, en zou daarom de gehele nieuwsbrief aan jungs manier van werken m.b.t. dromen kunnen wijden, maar heb gekozen om het bij dromen in het algemeen te houden. Mocht je toch nog meer willen weten, kun je het mij altijd laten weten.  
Wist jij dat? 
Dromen in elk stadium van je slaap kunnen voorkomen, maar meestal plaatsvinden tijdens je REM-slaap. 
Wist jij dat?
Als je levendig droomde in de Egyptische tijd je werd gezien als gezegend en bijzonder. Je stond dan namelijk in direct contact met de goden. 
Wist jij dat?
Er nog altijd een goede wetenschappelijke verklaring ontbreekt over dromen. 
Dromen in de moderne psychologie: 
      Op dit moment worden dromen gebruikt voor traumaverwerking of om angsten te overwinnen. De manier van werken die hiervoor wordt gebruikt is 
Lucide dromen. In deze dromen weet je dat je aan het dromen bent, waardoor je de inhoudt actief kan sturen. Iedereen kan lucide dromen, maar je kunt dit jezelf ook aanleren. 

     
Uiteraard wordt er nog altijd onderzoek gedaan om een goede wetenschappelijke verklaring en onderbouwing over dromen te vinden. Helaas is dit tot op heden nog niet gelukt.
Met name is er geen verklaring te vinden over een bepaald soort droom, namelijk: 
Voorspellende dromen zijn dromen die een letterlijke weergave van de toekomst zijn. Een andere benaming hiervoor zijn profetische dromen en komen veel voor in de bijbel of de koran. Denk maar eens aan het verhaal van Jozef (in de bijbel) of mohammed (in de koran). 
Uit recent onderzoek van het Radboud UMC bleek overigens dat er tijdens de droomstatus actief vragen kunnen worden gesteld en hierop de dromer ook antwoord word gegeven. Ook weten we inmiddels meer over
dagdromen. De droomstaat als we wakker zijn en je verbeelding met je aan de wandel gaat. Uit studies blijkt dat je wel tussen de 70 tot 120 minuten per dag kan dagdromen. Tijdens een dagdroom bevindt je in hypnogage staat. Dit is het bewustzijnsniveau tussen slaap en wakker zijn. 
Meldt je aan voor Psych& coaching via de website
Het lijkt me super om te horen wat jullie allemaal hebben gedroomd, heb jij bijvoorbeeld weleens een voorspellende droom gehad, of droom je soms lucide? 

Sweet dreams alvast, droom-zacht en tot de volgende nieuwsbrief!

Liefs,
Patty 


Mocht je mensen weten, waarvan jij denkt dat ze mijn maandelijkse nieuwsbrief wel waarderen, laat ze het dan snel weten zodat ze de volgende nieuwsbrief niet hoeven te missen. 


Wil jij over een specifiek thema graag meer
psychologisch inzicht hebben, stuur mij dan een mailtje met als onderwerp: nieuwsbrief thema.
en wie weet komt jouw thema snel aanbod.

Website
Email
Facebook
Instagram
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *P.van Vliet - Psych&*, All rights reserved.

update your preferences or unsubscribe from this list.
 






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.