Psych& Kerstmis

Gepubliceerd op 22 december 2022 om 11:11
*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser

Psych& Kerstmis,


Ho Ho Ho *|FNAME|*,

     December de maand vol met feel good films, lekker eten en koude dagen.
Wat is het koud geweest deze maand he? Deze nieuwsbrief ga ik in op 1 van de oudste tradities die nu nog wordt gevierd, namelijk kerstmis.
Wat doet kerst met onze emoties en ons denken? 

Op dit moment is er geen wachtrij voor Psych& Coaching.

     Welke emotie voel jij met kerst?: 
     De meeste mensen ervaren het lichtpuntje tijdens de donkerste maand van het jaar met kerst. Door alle lichten van de kerstboom of kaarsjes, ontstaat er vaak een warm gevoel. Het kerstdiner zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Het samenkomen, delen, geven en ook ontvangen staan centraal rond kerst.
De emotie die gekoppeld is aan kerst is blijdschap. Maar is dat ook echt zo? 

Iedereen is uniek en heeft ook unieke gedachten en emoties. Om te zeggen dat iedereen vrolijk is tijdens kerst is dan ook permanent niet waar. Kerst kan afhankelijk van eerdere gebeurtenissen voelen als een angstige of verdrietige tijd, ook kan rond kerst het gevoel van eenzaamheid of stress vergroten. 
Uiteraard kunnen emoties tijdens deze periode heel divers zijn en leiden tot gemengde emoties. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen het gelukkigst zijn als ze deze dagen vieren met familie en/of als religie centraal staat. 

     December is een tijd waarbij mensen meer gaan nadenken en reflecteren op het afgelopen jaar en/of wat ze tot nu toe hebben bereikt. Uiteraard kunnen dit positieve emoties met zich meebrengen. Mensen die op voorhand van het afgelopen jaar doelen hebben gesteld, maar deze niet behaald hebben zullen eerder verdrietig en neerslachtig zijn tijdens de kerstdagen.
Het gevoel van eenzaamheid komt veelvuldig voor, tijdens deze laatste feestdagen van het jaar. Juist doordat het koud is en eerder donker is, zijn mensen meer thuis en ontmoeten ze minder mensen. Maar ook zoals eerder gesteld is December bij uitstek de maand dat je gaat nadenken over het verleden. Dus ook aan het verlies van dierbare. Naast het gevoel van eenzaamheid kan dit ook voor verdriet zorgen.

Welk gevoel ervaar jij als je aan kerst denkt? 

Wist jij dat?
Tweede kerstdag is ontstaan doordat bediende vaak op eerste kerstdag moesten werken, en hierdoor het kerstfeest niet op 25 december konden vieren. Zij vierden het daarom op 26 december.

Wist jij dat?
Deze werkende medemensen kregen de restjes van het kerstdiner mee naar huis, wat er voor heeft gezorgd dat het kerstpakket is ontstaan.

Wist jij dat? 
Rond kerst het vaakst de anticonceptie wordt vergeten, wat resulteert dat 9 maanden na kerst de meeste baby's worden geboren.
     O jee... Kerststress!
     Naast bovengenoemde emoties, blijkt dat er tijdens kerst ook een toename van stress kan zijn.
Kerststress zoals die in de media wordt behandeld, wordt vooral gedefineerd als de hectiek rondom kerst. Kerstcadeaus moeten worden gescoord, kerstdiner moet perfect, decoratie moet weer pico bello zijn.
Ruzies of meningsverschillen zijn niet welkom tijdens het kerstdiner. Als ome henk maar niet te veel drinkt en noem zo maar op.  Al deze hectiek kan makkelijk overslaan naar stress. 

Maar kerststress kan ook veroorzaakt worden door werkgerelateerde dingen, zoals dat ene project wat nog af moet of de sociale verplichtingen rond kerst waar je helemaal geen zin in hebt. En ga zo maar door. 

Lieve *|FNAME|* als tip wil ik je meegeven dat juist met kerst de tijd is om emoties in perspectief te zetten. Ongeacht welke emotie je ervaart en de gevoelens die je voelt. Accepteer de emoties en beleef kerst op eigen voorwaarde. Door je eigen emoties en gevoelens bewust te maken, zet je ze in perspectief, waardoor je gemakkelijker doelen kunt stellen voor het volgende jaar. Je weet immers wat je stress geeft, blij maakt, of waar je angstige of eenzame gevoel vandaan komt. Stel hierbij doelen voor de volgende kerst. Geef jezelf de kans om jezelf goed te (blijven) voelen cadeau, door jouw emoties in een nieuw licht te zetten. Als extra cadeautje zal het je meer zelfkennis opleveren. 
Wil jij in 2023 weer helemaal in je eigen kracht staan?
Klik dan hier!

*|FNAME|*, ik wens je fijne Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar!
Dat al je doelen voor 2023 maar mogen uitkomen!

Tot volgend jaar!

Liefs
Patty Wil jij over een specifiek thema graag meer
psychologisch inzicht hebben, stuur mij dan een mailtje met als onderwerp: nieuwsbrief thema.
en wie weet komt jouw thema snel aanbod.

Website
Email
Facebook
Instagram
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *P.van Vliet - Psych&*, All rights reserved.

update your preferences or unsubscribe from this list.
 


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.