Psych& Verwondering

Gepubliceerd op 29 januari 2024 om 08:50
*|MC:SUBJECT|*

Een nieuw jaar vol verwondering!

Verwondering: Waarom jij het nodig hebt!

Lieve *|FNAME|*

Het zijn alweer de laatste paar dagen van de eerste maand van het nieuwe jaar. Wat gaat de tijd toch snel!
Vele van de goede voornemens zullen inmiddels alweer zijn afgezwakt - tenzij jij een doorzetter bent natuurlijk.

Zoals jij misschien op social media al hebt gezien, post ik sinds januari veel met betrekking tot het begrip 'verwondering'.

Maar wat houdt verwondering nou precies in?
En nog belangrijker!
Waarom is het zo belangrijk?
en wat kan verwondering jouw brengen?

    De grot van verwondering
Zonder verwondering is het leven grijs en kil. Gevoelens van wanhoop en angsten voor verandering houden je dan in de toom. Verwondering zorgt voor geluk in wat we doen. Het is als het ware het avontuur van het voorspel naar een open-levenshouding, waardoor je een gevoel van psychische vrijheid ervaart. 

Ik neem je mee naar de allegorie van plato*. In dialoog vergeleek plato de waarneembare wereld waarin we gevangen zitten met een grote meer spirituele wereld. De vergelijking zitten verschillende diepere lagen, maar in deze nieuwsbrief wil ik enkel ingaan op het aspect van verwondering uit het dialoog. 

     Stel u voor er zitten gevangenen in een onderaardse grot. Deze gevangenen zijn nog nooit buiten de grot geweest. De benen en hals zijn vastgeketend waardoor zij alleen voor zich uit kunnen kijken. 
Achter hun brand een vuur, dat hoog boven hen uitkomt. Voor hen bevindt zich een muur, waardoor ze enkel en alleen schaduw figuren zien zoals bij een schouwspel. Achter hen lopen mensen waarvan hun gezicht niet zichtbaar is op de muur. Deze mensen hebben allerlei voorwerpen vast, zoals stenen, hout, beelden van mensen en dieren. Sommige van hen spreken.

Stel je nu een gesprek tussen de gevangen voor. Je kunt wel raden dat ze zouden spreken over wat ze zien en horen. Wat ze ervaren is hun werkelijkheid. Voor hun kunnen de schaduwen spreken. 
Na gelangen tijd wordt één gevangenen bevrijdt uit zijn boeien. De gevangen wordt gedwongen op te staan en zijn hoofd naar het licht te draaien.
De gevangenen wordt nu verblind en zijn ogen zullen pijn doen van het licht. Hij kan hierdoor nog steeds niet goed zien wat de schaduwen werkelijk zijn.
Nu wordt hem verteld dat het enkel schimmen zijn, en wordt hem gewezen op wat deze schaduwen werkelijk zijn.
Zou de gevangen dit geloven, of zou hij zijn geloof hechten aan wat hij zelf heeft gezien en ervaren? 
De gevangenen zal zijn hoofd snel weer omdraaien en zijn toevlucht zoeken in alles wat hij eerder voor werkelijkheid aannam. 
Als de gevangenen nu gedwongen wordt om buiten de grot te gaan -in het volle zonlicht te staan- zal hij dan eerder de werkelijkheid doen geloven en ook maar iets kunnen onderscheiden?
Volgens plato is dit niet onmiddellijk het geval en zal het enige tijd duren voor hij alles zoals het werkelijk is, zou kunnen aanschouwen en geloven. Als deze gevangenen dan terug zou denken de grot en zijn eerdere wijsheid en die van zijn medegevangenen, zal de nu vrije man zich gelukkig prijzen. 

Als nu de vrije man opnieuw zal afdwalen naar de grot, zouden zijn ogen opnieuw aan het duister moeten wennen. Hij zou door de mede-gevangenen worden uitgelachen om zijn nieuw opgedane kennis van de werkelijkheid. Het zou werkelijke onzin zijn voor zijn medegevangenen. Zij zouden van mening zijn dat de ogen niet meer zouden werken. De medegevangene zouden hierdoor als zij losgemaakt zouden worden, in de grot blijven. Buiten de grot zou enkel maar problemen leveren. 

Terug naar het nu. Laten we de vanzelfsprekendheid die de gevangenen in de grot ervaren, met de kennis die zij verkrijgen via hun zintuigen met onze 'algemene kennis' vergelijken.
Het dient hun maar verrijkt hen niet. Net als je eigen algemene kennis. 
De algemene kennis heeft als doel het tevreden houden van jezelf, ofwel de bescherming voor nieuwe te verwerven kennis die voor de algemene kennis te gevaarlijk is.

     Verwondering is hierbij de pathos - oftewel een (gevoels-)toestand- die vergeleken kan worden met het moment van wegrukken van de gevangenen, wanneer hij onverwacht geplaatst wordt naar de bovenwereld.
Hij wordt gedwongen om nieuwe kennis te verwerven, door iets wat buiten hem om afspeelt.
Terwijl hij zelf vanwege de al dan niet pijnlijkheid van de weg hoogstwaarschijnlijk opnieuw op zijn plek in de grot zou zijn gaan zitten. 

Verwondering is echter niet te verwarren met verbazing. Het verschil zit hem in de verwachting. 
Verwondering is ook geen nieuwsgierigheid, maar verwondering wekt eerder nieuwsgierigheid op. 
Verwondering is niet simpelweg je iets afvragen, daaraan zou je het te niet doen. 

Ik kan mij voorstellen dat het nu nog steeds als abracadabra klinkt,
lees snel verder hieronder! 


* Plato, "De staat", in verzamelen werk, vol. 2, vert. Xaveer de Wim, Antwerpen, Nederlandsche boekhandel, 1962 (herziene  versie 1999)
Tips voor het toepassen van verwondering: 
 
1. Sta open voor het onbekende en laat ruimte voor spontaniteit; 

2. Probeer bij onzekerheden actief opzoek te gaan en probeer de onzekerheden te begrijpen;

3. Omarm amplificatie (omarm daarin niet enkel je eigen vakgebied en/of interesse maar juist ook andere onbekende gebieden);

4. Accepteer de onzekerheid van het leven; 

5. Leer oordeel-loos te luisteren! 

Bij verwondering gaat het er juist om, dat je de onwetendheid accepteert. 
Je kijkt pas echt als je de betekenis volledig loslaat. 
Het is als het ware een paradox: Juist de onwetendheid leidt tot meer (zelf)kennis! 
Leer opnieuw verwonderen tijdens The Fairytale Trail!
     De mooiste ontdekkingen, de grootste inspiratie, de mooiste creaties, de beste gedachten en de grootste persoonlijke groei. Ze komen allemaal voort uit verwondering.
Verwondering is het avontuur die voorgaat aan een nieuw bewustzijn.
Vele van ons zijn het verwonderen afgeleerd, je ziet het nog wel terug bij bijvoorbeeld kunstenaars of visionairs. Grote meesters in verwonderen zijn bijvoorbeeld Albert Einstein of Leonardo da Vinci zonder te verwonderen hadden zij hun grote werken nooit kunnen doen.
Plato bijvoorbeeld stelt zelfs dat zonder verwondering er geen filosofie zou zijn. 

Waarom is het nu voor jou ook belangrijk om (opnieuw) te leren verwonderen? Heel simpel en eigenlijk al gezegd stelt het jou in staat tot groei. Als jij altijd maar op dezelfde manier blijft kijken en handelen, zal er niks in je situatie veranderen. Hoe graag je ook maar van die oude gewoontes af wilt of hoe je sterk je wens ook is om een nieuw leven op te bouwen, zonder verwondering zal de transformatie uitblijven. Ons geluk als mens is dat onze hersenen plastisch zijn, en we daarom ons ook kunnen verwonderen. 
Hoe zou het zijn als we enkel maar ons instinct zouden hebben, zoals bij andere zoogdieren? 

Ook in vele sprookjes, folklore en mythische heeft principe van verwondering een grote rol. Het is dan ook niet voor niks, dat een groot onderdeel binnen The FairyTale Trail is, om je opnieuw te leren verwonderen. 
 
Ga hier naar The FairyTale Trail
Om het nog meer te verduidelijken wil ik jullie graag wijzen op een liedje die langskwam in het klokhuis (ft. Typhoon):
https://www.youtube.com/watch?v=5kkfcZqYgmI
Veel plezier met luisteren en laat je verwonderen!

Ondanks de zon die steeds meer van zich laat zien. Vergeet jullie niet dat de kortingsactie met de code 'WinterWonder' nog steeds voor The FairyTale Trail loopt? Vergeet hem niet te gebruiken voor het te laat is! 


Tot volgende maand! 
(of wellicht al wel eerder)

Liefs
Patty
 
Bij Psych& leer jezelf kennen zoals nooit te voren door het pad te bewandelen langs oude principes uit de Alchemie, Esoterie, Mythologie en Folklore en nieuwe revolutionaire principes uit de Psychologie en Filosofie.  
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.